CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, December 14, 2008

Gulai Jantung Pisang (Banana Flower)

  • jantung pisang, shredded
  • bawang putih, dihiris
  • bawang merah/Thailand, dihiris
  • sedikit lada kisar (1 tsp)
  • lada merah, dipotong
  • sapak gulaian: either udang hidup, lokan or tahai
  • udang kering, ditumbuk halus
  • santan
  • garam, ajinomoto dan lada sulah
  • air secukupnya
  1. Jantung pisang direbus sebentar untuk menghilangkan getah, kemudian di toskan.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah/Thailand dan lada kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan sapak gulaian dan udang kering yang telah ditumbuk, tumis lagi sebentar.
  4. Masukkan jantung pisang, di kacau, kemudian masukkan air secukupnya. Biar sehingga mendidih
  5. Tambah garam, ajinomoto dan lada sulah secukupnya
  6. Masukkan santan dan biar sehingga mendidih.
  7. Rasa; tambah apa yang kurang
p/s: jantung pisang can be substituted with gulaian tibadak (cempedak), or sayur umbut.

0 comments: