- jantung pisang, shredded
- bawang putih, dihiris
 
- bawang merah/Thailand, dihiris
- sedikit lada kisar (1 tsp)
 
- lada merah, dipotong
- sapak gulaian: either udang hidup, lokan or tahai
- udang kering, ditumbuk halus
 
- santan
 
- garam, ajinomoto dan lada sulah
- air secukupnya
 
- Jantung pisang direbus sebentar untuk menghilangkan getah, kemudian di toskan.
 
- Tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah/Thailand dan lada kisar hingga naik bau.
- Masukkan sapak gulaian dan udang kering yang telah ditumbuk, tumis lagi sebentar.
- Masukkan jantung pisang, di kacau, kemudian masukkan air secukupnya. Biar sehingga mendidih
- Tambah garam, ajinomoto dan lada sulah secukupnya
- Masukkan santan dan biar sehingga mendidih.
- Rasa; tambah apa yang kurang
p/s: jantung pisang can be substituted with 
gulaian tibadak (cempedak), or 
sayur umbut.
 
0 comments:
Post a Comment