CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 6, 2008

Soto Singapura

Bahan-bahan Soto Singapura:

  • nasi 'empet'
  • sup ayam (kuah soto)
  • isi ayam yang telah di-carik2
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • hirisan daun bawang
  • bawang goreng
  • sambal kicap

Bahan-bahan kuah soto:
  • 1/2 ekor ayam, bahagian dada
  • 1/2 sudu makan serbuk sup
  • 1/2 sudu makan bawang putih, dikisar
  • kepala rempah (cengkih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
  • 1 sudu makan stock ayam
  • daun sup
  • air secukupnya
  • garam & ajinomoto secukup rasa
Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih & kepala rempah hingga naik bau
  2. Masukkan serbuk sup, kacau sebentar (jangan biar hangus), tambah air secukup
  3. Masukkan ayam dan chicken stock. Biar mendidih sehingga ayam masak
  4. Kemudian masukkan daun sup, garam dan ajinomoto secukup rasa.
  5. Sesudah ayam masak, keluarkan dari sup dan biarkan sejuk

Cara-cara membuat sambal kicap:
  1. Bawang merah & cili padi ditumbuk halus
  2. Tambah kicap masin dan sedikit cuka
  3. Gaul rata

0 comments: