Bahan-bahan Soto Singapura:
- nasi 'empet'
- sup ayam (kuah soto)
- isi ayam yang telah di-carik2
- bergedil
- taugeh yang telah dicelur
- hirisan daun bawang
- bawang goreng
- sambal kicap
Bahan-bahan kuah soto:
- 1/2 ekor ayam, bahagian dada
- 1/2 sudu makan serbuk sup
- 1/2 sudu makan bawang putih, dikisar
- kepala rempah (cengkih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
- 1 sudu makan stock ayam
- daun sup
- air secukupnya
- garam & ajinomoto secukup rasa
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih & kepala rempah hingga naik bau
- Masukkan serbuk sup, kacau sebentar (jangan biar hangus), tambah air secukup
- Masukkan ayam dan chicken stock. Biar mendidih sehingga ayam masak
- Kemudian masukkan daun sup, garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Sesudah ayam masak, keluarkan dari sup dan biarkan sejuk
Cara-cara membuat sambal kicap:
- Bawang merah & cili padi ditumbuk halus
- Tambah kicap masin dan sedikit cuka
- Gaul rata
0 comments:
Post a Comment