Bahan-bahannya:
- fresh egg noodle
- choice of chicken, beef or seafood (udang, sotong, fish balls, fish cake etc.)
- chicken or beef stock (for seafood: use chicken stock; for beef: use beef stock)
- bawang putih
- halia
- oyster sauce
- minyak bijan
- lada merah, dihiris
- serbuk lada putih
- corn starch (untuk memekatkan kuah)
- garam & ajinomoto secukup rasa
- sayur-sayuran (carrot, baby corn, sawi, kulat)
- daun bawang
- daun sup
- air secukupnya
- Mee kuning dicelur sebentar, cuci dan toskan.
- Bawang putih dan halia di tumbuk halus.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan isi ayam ATAU daging. Goreng hingga separuh masak.
- Masukkan air secukup nya.
- Tambah stock ayam ATAU daging. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan sos tiram, sedikit minyak bijan, lada merah hiris, garam, ajinomoto & serbuk lada sulah
- Biarkan mendidih sehingga ayam atau daging masak
- Kemudian bolehlah masukkan sayur seperti carrot, mushroom dan sebagainya. Sawi hanya dimasukkan towards the end of cooking bersama dengan daun bawang dan daun sup.
- Masukkan sedikit corn starch yang di bancuh bersama sedikit air, untuk memekat kan kuah
- Untuk kuah seafood: boleh lah masukkan udang & sotong at this stage. (fish balls, prawn balls, fish cake etc. preferably di goreng terlebih dulu)
- Biar mendidih, tambah perasa yang kurang jika perlu.
- Ready to serve
- telur mata lembu separuh masak
- bawang goreng
- daun bawang
- limau kasturi
0 comments:
Post a Comment