CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 6, 2008

Mee Soup

Bahan-bahannya:

  • fresh egg noodle
  • choice of chicken, beef or seafood (udang, sotong, fish balls, fish cake etc.)
  • chicken or beef stock (for seafood: use chicken stock; for beef: use beef stock)
  • bawang putih
  • halia
  • oyster sauce
  • minyak bijan
  • lada merah, dihiris
  • serbuk lada putih
  • corn starch (untuk memekatkan kuah)
  • garam & ajinomoto secukup rasa
  • sayur-sayuran (carrot, baby corn, sawi, kulat)
  • daun bawang
  • daun sup
  • air secukupnya
Cara-caranya:
  1. Mee kuning dicelur sebentar, cuci dan toskan.
  2. Bawang putih dan halia di tumbuk halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  4. Masukkan isi ayam ATAU daging. Goreng hingga separuh masak.
  5. Masukkan air secukup nya.
  6. Tambah stock ayam ATAU daging. Biarkan sehingga mendidih.
  7. Masukkan sos tiram, sedikit minyak bijan, lada merah hiris, garam, ajinomoto & serbuk lada sulah
  8. Biarkan mendidih sehingga ayam atau daging masak
  9. Kemudian bolehlah masukkan sayur seperti carrot, mushroom dan sebagainya. Sawi hanya dimasukkan towards the end of cooking bersama dengan daun bawang dan daun sup.
  10. Masukkan sedikit corn starch yang di bancuh bersama sedikit air, untuk memekat kan kuah
  11. Untuk kuah seafood: boleh lah masukkan udang & sotong at this stage. (fish balls, prawn balls, fish cake etc. preferably di goreng terlebih dulu)
  12. Biar mendidih, tambah perasa yang kurang jika perlu.
  13. Ready to serve
Garnish:
  • telur mata lembu separuh masak
  • bawang goreng
  • daun bawang
  • limau kasturi

0 comments: