CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 6, 2008

Urat Daging Masak Kicap

Bahan-bahannya:

  • urat daging
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • serai
  • serbuk kunyit
  • lada kisar
  • kicap manis ABC
  • kicap pekat Maggi
  • garam & ajinomoto secukup rasa
Cara-caranya:
  • Cuci urat daging bersih2, toskan
  • Tumbuk halus bawang merah, bawang putih & halia; serai dititik
  • Panaskan minyak, masukkan bahan2 yang telah di tumbuk, serai & lada kisar. Tumis hingga naik bau
  • Masukkan sedikit serbuk kunyit, garam & ajinomoto, tumis hingga garing
  • Masukkan kicap manis, kicap pekat & urat daging.
  • Tumis sehingga ia mengeluarkan minyak, kemudian baru tambah sedikit air
  • Biarkan mendidih, kecil kan api dan biar masak sehingga kering sedikit kuahnya.
  • Tambah perasa jika perlu. Serve immediately.

0 comments: