Bahan-bahannya:
- urat daging
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- serai
- serbuk kunyit
- lada kisar
- kicap manis ABC
- kicap pekat Maggi
- garam & ajinomoto secukup rasa
- Cuci urat daging bersih2, toskan
- Tumbuk halus bawang merah, bawang putih & halia; serai dititik
- Panaskan minyak, masukkan bahan2 yang telah di tumbuk, serai & lada kisar. Tumis hingga naik bau
- Masukkan sedikit serbuk kunyit, garam & ajinomoto, tumis hingga garing
- Masukkan kicap manis, kicap pekat & urat daging.
- Tumis sehingga ia mengeluarkan minyak, kemudian baru tambah sedikit air
- Biarkan mendidih, kecil kan api dan biar masak sehingga kering sedikit kuahnya.
- Tambah perasa jika perlu. Serve immediately.
0 comments:
Post a Comment